Je kent ze wel – of eigenlijk hoop ik van niet. Die stemmetjes in je hoofd die je vertellen dat alles beter kan. Moet zelfs. Gelukkig had ik daar tijdens mijn recente boeklancering / ondernemersborrel geen last van. Het was verre van perfect. Toen de eerste gast binnenkwam legden we net de laatste hand aan de voorbereidingen. En toch: die blije gezichten om mij heen maakten alles goed.
Want waarom moet iets perfect zijn? Er zit zoveel schoonheid in imperfectie. Het was notabene ooit de titel van mijn TEDx-lezing (die ik bij het terugkijken verre van perfect vond).
Stop met oordelen
Jaren geleden las ik de 7 spirituele wetten van succes van Deepak Chopra. Sindsdien probeer ik nog steeds dagelijks minder te oordelen. Het lukt nooit 100% (dit kun je al afleiden aan het feit dat ik er al jaren mee oefen). Toch blijf ik er dagelijks naar streven. Met liefde zelfs. Want wat gebeurt er als je stelselmatig oordeelt? Dingen die jij of anderen fout doen worden uitvergroot. En alles wat jij of anderen goed doen, telt nauwelijks nog mee. Er wordt simpelweg geen stem aan gegeven. Terwijl je als ondernemer hier juist energie van krijgt en mensen met wie je samenwerkt juist harder gaan lopen als je ze vertelt wat je in hen waardeert. De innerlijke criticus vormt een heel team aan stemmen in je hoofd die hun weg vinden naar buiten: de kritiek die je jezelf geeft, maakt je automatisch strenger voor je omgeving.
Wanneer is ‘goed’ eigenlijk goed genoeg?
Een legitieme vraag. Natuurlijk is het prima om dingen te willen verbeteren. Kwaliteit is key. Maar als je iemand bent die altijd tot in den treure iets probeert te perfectioneren, kost dit je heel veel tijd. Het jammere is dat die metaforische punten en komma’s waar jij extra uurtjes voor uittrok een ander vaak niet eens opvallen. En dan is het verspilde tijd. Tijd die je beter in iets anders kon stoppen: in het vieren van successen of het binnenhalen van een andere klus.
Als je plezier wil houden in je ondernemerschap, is het belangrijk dat je de innerlijke criticus af en toe het zwijgen oplegt. Op momenten iets écht heel goed moet zijn, mag je natuurlijk de stemmen de vrije loop laten. Maar anders niet. Omdat een dag maar zoveel uren heeft. Omdat jij er een plezieriger mens van wordt voor jezelf en je omgeving. En tot slot… omdat je opdrachtgever soms liever heeft dat je de klus gewoon snel oplevert.
Check of perfectie je eigen plezier ondermijnt:
- Mag je van jezelf fouten maken?
- Sta je net zo vaak stil bij wat goed gaat als bij wat slecht gaat?
- Geef je anderen meer complimenten dan adviezen hoe iets beter kan?
Als het antwoord op voornoemde vragen voornamelijk ‘nee’ is zou je meer ondernemersplezier kunnen ervaren door wat vaker te accepteren dat ‘goed’, goed genoeg is. En… je omgeving vindt je ineens ook een veel aardiger mens.
Nog meer fijne tips voor het ervaren van meer ondernemersgeluk? Zojuist verscheen mijn boek Zelfstandige mét plezier, die direct wekenlang in de top 100 bestverkochte boeken van managementboek.nl stond. Koop het hier.